Del

Et russisk helikopter av typen Mi-8 skal ha havarert i sjøen ved Barentsburg på Svalbard.

 

NRK skriver at det skal ha blitt funnet oljeflekker på havoverflaten nær havaristedet. Totalt åtte personer skal ha vært om bord. Helikopteret tilhører gruveselskapet Arctic Ugol.

 

Skjermdump, Google maps

 

Norske Hovedredningssentralen fikk meldingen ca kl 15:45 og driver søk- og redningsarbeid på stedet.

Vi følger saken.

 

Dette er Mil Mi-8 (Wiki-artikkel):

Mil Mi-8 (NATO-navn: «Hip C») er et stort transporthelikopter med to turbiner, som også kan fungere som angrepshelikopter. Helikopteret ble introdusert i Sovjetunionen i 1967. Det finnes veldig mange varianter av Mi-8, bl.a. Mi-8T, som i tillegg til å kunne frakte 24 soldater er bestykket med raketter og panservernmissiler. Man har også marine-versjonen Mil Mi-14.

Helikopteret brukes altså også i flere sivile sammenhenger.

Varianter:

– HIP C (Mi-8, standard transportutgave) – HIP D (Kommandoplassversjon kjennelig på D-formet antenne over halen) – HIP H (Mi-17, Halerotor på venstre side, ofte bevæpnet) – HIP G (Spesiell kommunikasjonsversjon)
Mi-8 er brukt av over 50 land, inkludert India, Kina,Finland, Rwanda og Iran. Den siste varianten kalt Mi-8MT / Mi-17 er en oppgradert versjon med sterkere pansring og som er bedre klargjort for bevæpning. Denne ble introdusert i 1981, og er mindre brukt, av rundt 20 land totalt.