Del
Foto: Skjermdump, Youtube / AVweb

Det høres ut som ren science fiction, men ifølge Lockheed Martin kan en testversjon være klar om bare fire år. Laservåpen er allerede testet på skip, og nå står jagerflyene for tur.

 

Det vi normalt forbinder med fri fantasi og «Star Wars» kan snart bli virkelighet. I hvert fall hvis våpen- og flyprodusent Lockheed Martin lykkes med sitt nyeste oppdrag; å utvikle et fungerende laservåpen for jagerfly.

 

En av illustrasjonene fra utviklerne,
Foto: Lockheed Martin

 

Oppdragsgiver er det amerikanske forsvarsdept.et ved US Air Force, og den foreløpige kontrakten er verdt 26,3 millioner dollar, eller ca. 190 millioner norske kroner.

Del av SHiELD-programmet

Self-protect High Energy Laser Demonstrator, eller bare SHiELD, er kronjuvelen i det aktive forskningsprogram US Air Force Research Lab. Laseren er faktisk allerede på vingene, men foreløpig i form av en nese-installasjon på en modifisert 747 (video under). Dette programmet har pågått en stund, men det snakkes nå altså høyt om en reell test med jagerfly som plattform, skriver blant andre Flight Global.

– Vi har allerede demonstrert vår evne til å bruke rettet energi til å nedkjempe trusler fra bakken, og ser nå frem til fremtidige tester, sier Rob Afzal, talsperson for Lockheed Martins laserutviklingsprogram.

 

 

Laservåpenet er universelt i den forstand at det kan brukes på alle plattformer som kan bære det, og i amerikansk regi utvikles våpenet også for skip og landkjøretøyer. Her kan du se US Navy-versjonen av våpenet.