Del

Amerikansk høyesterett godkjenner nå effektuering av det varslede innreiseforbudet fra en rekke muslimske land.

 

Trump-administrasjonen har jobbet intenst med å fremstille en versjon av innreiseforbudet som kan bli spiselig for amerikansk høyesterett– som altså må godkjenne slike tiltak. Innsatsen ser nå ut til å bære frukt i det høyesterett tilsidesetter nei-vedtak fra to lavere rettsinstanser og tillater forbudet. Et tilsvarende forbud ble midlertidig håndhevet rundt forrige årsskifte, men overlevde ikke rettsprøvingene som fulgte.

Les også tidligere sakNorwegian-passasjer avvist etter innreiseforbud

 

Det vil se mørkt ut for mange selskaper som hittil har fraktet passasjerer fra det som nå er uønskede land, til USA. Her fra LAX.
Foto: Wiki commons

 

Nasjonal sikkerhet eller «muslim-forbud»?

For Trump som president vil det være en anerkjennelse av hans overordnede politiske linje, som er sterkt proteksjonistisk og i mange kritikeres øyne også diskriminerende. Landene som ikke får innføre statsborgere til USA er Tsjad, Iran, Libya, Nord-Korea, Syria, Venezuela, Somalia og Yemen, skriver CNN i kveld. I praksis vil det bety at selskaper kan komme til å avvise passasjerer fra de berørte landene, fordi reisen uansett vil stoppe i passkontrollen.

Les også tidligere sak: Tusenvis avvist på flyvninger

Begrunnelsen for innreiseforbudet er nasjonal sikkerhet. Politiske motstandere har kalt det et «muslim-forbud», og Trump-administrasjonen har brukt mye energi på å kommunisere at det dreier seg om sikkerhetspolitikk, ikke religion.

Kan også gjelde passasjerer fra Norge

Selv om forbudet formelt gjelder alle innreiseformer, er det i praksis flytrafikken som rammes. Forbudet ventes derfor å skade selskaper som er avhengige av sine USA-destinasjoner. Det betyr at også reisende fra Norge, med pass fra et av de berørte landene, vil nektes adgang til USA.