Del

Det var nesten så de kunne se hjem, men i en sønderskutt B-17 var døden i hælene på dem. Da kom en Bf-109 på jakt etter sitt bytte.

2. verdenskrig var full av gripende historier. Dette er en av dem.

Lt. Charlie Brown ba flere bønner denne dagen, selv om han visste at han bare hadde seg selv å stole på. Mens den enorme, skadeskutte bomberen ristet og vibrerte under ham hadde han bare én tanke i hodet: Få sitt mannskap tilbake over allierte linjer før det var for sent.

Hjem til jul?

Det var crewets aller første oppdrag, og Brown ville gjøre alt som sto i hans makt for at det ikke skulle bli deres siste. Mange lå allerede døde eller sårede i det gjennomhullede flyet.
Lite ante han at skjebnen i neste øyeblikk ville bli flyttet fra hans hender til fiendens.

Leutnant Franz Stigler var en seig og tøff jagerflyger. Fire dager før jul skulle livet hans forandre seg.
Foto: Luftwaffe / Pinterest

 

Franz Stigler, en rutinert og høyt respektert jagerflyger med 27 bekreftede luft-seire og innehaver av Ridderkorset, nærmet seg nemlig med hylende motor i sin Bf-109. I mitraljøsekamrene lå dødbringende patroner klare.

Mørke utsikter

B-17 «Ye Olde Pub» var i dårlig forfatning. Fartsvinden hylte gjennom svære, gapende åpninger etter både direkte og indirekte treff fra fiendens skyts, og flere rorflater hang som filler fra innfestingene.

 


Det horisontale haleplanet var så godt som skutt av. Charlie Brown og hans mannskap var smertelig klar over at de kanskje aldri ville klare å fly ut av Tyskland denne førjulsdagen.

Kom strykende over tysk flystripe

– Jeg så bomberen komme lavt og skjevt inn over oss, minnes jagerflyger Franz Stigler. – Det var skadet, og jeg sprang umiddelbart til flyet mitt og satte etter den.

Stigler gikk på vingene alene denne førjulsdagen i 1943. Bildet viser D-FWME ved 2010 Royal INtl. Air Tattoo.
Foto: Wiki commons / Carlos Menendes San Juan

 

Stigler var fast bestemt på å ta igjen B-17-maskinen.

 

«Like in a nightmare»

– Jeg så ut av vinduet, og der lå en Bf-109 tett på høyre vinge, forteller Charlie Brown i dag. – Den så ut som om den eide oss, og et øyeblikk lukket jeg øynene, som i et mareritt.

Bomberen og mannskapet om bord var i praksis forsvarsløse.

Den gripende julefortellingen har blant annet resultert i boken A Higher Call: An Incredible True Story of Combat and Chivalry in the War-Torn Skies of World War II.

Fortsettelsen på historien ser du her: