Del

Med stigende oljepriser den siste tiden har flere mindre flyselskaper meldt om økonomiske vanskeligheter eller gått konkurs. I dag stod Icelandair for tur i følge der selskapet i en børsmelding rapporterte om økonomiske problemer og mulig mislighold av gjeld.

Dette kan gjøres ved å bryte et av lånevilkårene, og Icelandair har oppnevnt DNB Markets som rådgiver i forhandlinger med obligasjonseierne i følge børsmeldingen. Konkret snakker man om det tradisjonsrike flyselskapets usikrede obligasjonslån på hele 190 millioner amerikanske dollar. Videre i samme børsmelding sier Icelandair at man vurderer flere alternative løsninger, for eksempel søknad om et midlertidig fritak fra lånebetingelsene, forandre vilkårene eller en delvis tilbakebetaling av obligasjonslånet eller annen gjeld. Ellers påpekes det at selskapets kontantbeholdning i juni i år var på 237 millioner dollar.

Andre aktører sliter

Icelandair er ikke alene med økonomiske vanskeligheter. Andre islandsk eide og islandske selskaper inkluderer charterselskapet Primera Air (som i går erklærte seg selv konkurs) og lavprisselskapet WOW Air. I tillegg varlset nylig Ryanair redusert resultatvarsel med henvisning til stigende oljepriser.

Icelandair i Norge

Selskapet har i en årrekke fraktet norske passasjerer fra Oslo til Keflavik og videre til ulike steder i Nord-Amerika. I senere år har passasjerer i Bergen, Stavanger og Trondheim hatt gleden av de samme tilbudet om sommeren. Hovedsakelig bruker Icelandair aldrende Boeing 757, men i stigende grad også nylig mottatte Boeing 737 MAX 8.