Del

Selskapet opplever kraftig vekst i antall passasjerer i september, men samtidig synker inntjeningen per passasjer. Dette meldte blant annet Dagens Næringsliv for noen dager siden.

Positiv utvikling for passasjertall og fyllingsgrad av fly

Antall passasjerer for september økte med 281.000 flere passasjerer (ni prosent) i forhold til samme periode i fjor, hvilket betyr at Norwegian fraktet 3,5 millioner passasjerer i september i år i følge nevnte artikkel og pressemelding fra flyselskapet.

Kombinasjon av kapasitetsøkning og fyllingsgrad opplever tilsvarende positiv utvikling med en årlig økning på henholdsvis 32 og 31 prosent. For hele rutenettet var gjennomsnittsflyet 88,8 prosent fullt mens den gjennomsnittlige Dreamlineren var 94,2 prosent full på Norwegians langruter.

Det er Norwegians langdistansecrew som har vært tettest på den høye veksten på interkontinentale ruter.
Foto: Norwegian

I tillegg gjennomførte Norwegian 99,4 prosent av de planlagte flygningene i september. Punktligheten økte med 2,3 prosentpoeng til 80,2 prosent fra samme måned i fjor.

Dårligere inntjening per passasjer

En hake i utviklingen er at selskapet tjener mindre penger per passasjer, i følge Dagens Næringsliv med referanse til en børsmelding. Yielden for september var på 0,38 kroner og ned fra 0,39 kroner i samme måned i fjor. Inntjeningen per tilgjengelige setekilometer gikk også ned fra 0,35 kroner i september i fjor til 0,33 kroner i september i år.

Negativ utvikling for Norwegian-aksjen

Aksjekursen reflekterer tilsynelatende ikke den sterke veksten i antall passasjerer. De siste tre månedene har aksjeverdien sunket med over 13 prosent, den siste måneden med over 21 prosent og den siste uken med nesten 14 prosent.

– Synkende enhetsinntekter er en faktor som vekker bekymring hos investorer, forklarer selvstendig luftfartsrådgiver og tidligere Norden- og Baltikumsjef for Ryanair Hans Jørgen Elnæs. Samtidig påpeker han at september og mai er de to månedene da Norwegians største passasjergruppe, fritidsreisende, reiser minst på langruter. Derfor kan det være en mulighet for at aksjekursen kan gå motsatt vei i travlere feriemåneder.

– Den viktigste faktoren er følsomheten overfor stigende oljepriser og dens innvirkning på drivstoffpris og aksjekurs. Økende konkurranse og prisdriveren derfra legger også press på inntjening, påpeker Elnæs.

Hans Jørgen Elnæs

Det som kanskje gjenstår å se er hvordan Norwegian (og andre selskaper) kommer til å sikre stabil (og ideelt stigende) inntektsutvikling per passasjer og å ta takhøyde for svingninger i oljeprisen.