Del

Kinas fjerde største flyselskap Hainan Airlines åpner Norges første direkte flyrute mellom Oslo Gardermoen og den kinesiske hovedstaden Beijing. Ruten starter våren 2019 og flys tre ganger i uken med en Airbus A330. Dette melder Avinor i en pressemelding.

I følge Dagens Næringsliv, som også rapporterer saken, er en avtale med Avinor og rettigheter til å fly over Russland på plass. Hos Avinor er man svært fornøyd med mulighetene en slik rute representerer for næringsliv og turisme i begge land.

– Da Norge er det mest populære landet i Norden blant kinesiske turister blir det nå enda lettere for dem å oppleve Norge. Med Hainan Airlines nettverk blir viktige destinasjoner for nordmenn og norsk næringsliv som Beijing, Shanghai og Asia ellers lettere tilgjengelig, sier Gardermoens flyplassdirektør Øyvind Hasaas til pressemeldingen.

Norwegian får ikke konkurrere

I følge nevnte artikkel i Dagens Næringsliv er Norwegian skuffet. I flere år har Norwegian bedt regjeringen om å ta et møte med russiske myndigheter for å reforhandle luftfartsavtalen fra Sovjetunionens dager på 1950-tallet, som kun tillater SAS å fly over Russland mellom Skandinavia og Asia.

Klar for langtur, men ikke over Russland til Asia. Foto: Bo Mathiesen / Norwegians pressemelding

Til avisen sier Norwegians kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen at det er synd at ikke norske myndigheter har gjort mer for å skaffe det eneste norske selskapet med internasjonale flyvninger samme rettigheter som utenlandske aktører.

SAS avventer

Selv om SAS har mulighet til å fly direkte mellom Norge og Kina, velger man å forholde seg til de eksisterende rutene sine til Kina fra Stockholm og København, rapporterer Dagens Næringsliv. Det argumenteres at kinesiske turister flest har destinasjoner på Vestlandet og i Midt- og Nord-Norge. Når det er sagt kan tidene forandre seg. I en epost til avisen sier selskapet at en slik rute kan bli aktuell dersom den legger grunnlaget for enda bedre flyforbindelser til andre deler av Norge.