Del

Panavia Tornado har blitt kalt en «europeisk F-14 Tomcat», og har siden 1974 vært et slags signaturfly for både RAF og det tyske flyvåpen. I mars er også denne epoken over.

 

Tidene forandrer seg. Den aldrende jagerbomberen med variabel vingevinkel, akkurat som sin amerikanske «fetter» F-14, har utspilt sin allsidige rolle.

Tornadoen slik den typisk fremstår i tysk drakt. Tuskland, Italia og Storbritannia utviklet flyet i fellesskap ved overgangen til 70-tallet. Foto: Wiki commons

Panavia Tornado er egentlig en serie tomotors jagerfly. Produsentnavnet Panavia ble valgt da Storbritannia, Tyskland og Italia gikk sammen om å utvikle flyet sent på 60-tallet. Det ble designet for en rekke ulike roller, som jagerbomber-, luftkamp- og elektronisk krigføringsfly. Tornadoen så kamp for første gang under Gulfkrigen i 1991. Da ble 60 Tornado stasjonert i Bahrain og Saudi-Arabia som en del av koalisjonsstyrkene som angrep Irak.

Den første offisielle RAF-pensjoneringen av flyet vil finne sted i slutten av mars 2019. Noen maskiner vil fremdeles bli brukt til trening i UK.

Her markeres det at de siste Tornadoer skal forlate RAF Marham. Avganger ser du mot slutten av videoen: