Del
En 747 der kondensen roterer som følge av vingetippvirvler. Foto: Aviation Stock Exchange

I dag, 9. februar, er det 50 år siden Boeing 747 med sine fire motorer fløy for første gang. Siden den store februar-dagen i 1969 har flere enn 1 500 eksemplarer blitt produsert i Boeings produksjonslokaler i Everett utenfor Seattle for store og små flyselskaper og operatører verden over i passasjer, frakt- og VIP-versjon.

Historisk bakgrunn

Opprinnelig var ideen bak det som populært er kalt luftens dronning et prosjekt av militær natur, da man så etter et stort transportfly. Datidens store produsenter Boeing, Douglas og Lockheed ble invitert til å designe et fly som kunne møte det amerikanske Forsvarets behov. Lockheed vant konkurransen med sin kjente Lockheed C5-A Galaxy.

Etter å ha tapt konkurransen mot Lockheed merket man seg hos Boeing den kraftige veksten i passasjertrafikken på 1960-tallet. I tillegg la ledelsen hos Pan American World Airways (populært kalt Pan Am) press på Boeing for merkbart større passasjerfly enn datidens Boeing 707 og Douglas DC-8. Også disse flyene hadde fire motorer. Hos Pan Am argumenterte man at disse to flytypene ikke klarte å fylle det økende passasjerbehovet, og brukte derfor mye tid og ressurser på å overtale Boeing til å utvikle et fly som var dobbelt så stort.

Boeing-sjef Bill Allen og Pan Am-sjef Juan Trippe på fremvisningen av prototypen til Boeing 747 i 1968. Foto: Boeing

Etter hvert som flyet tok form bestilte Pan Am 25 eksemplarer av den første versjonen Boeing 747-100, og 30. september 1968 ble prototypen av modellen rullet ut og vist frem. I 1970 startet Pan Ams kommersielle flyvninger med Jumbojet, og siden utviklet flyet seg til en global kommersiell suksess, som selv de de største optimistene ikke kunne ha forestilt seg i forkant.

Teknisk utvikling

Selv om lite, annet enn winglets og forlengede toppetasjer, er synlig er utenfra, har det vært en betydelig teknisk utvikling i cockpit og i drivstoffsparende motorer. Første generasjon av B747, det vil si versjonene -100, -200 og -300, var i produksjon mellom 1969 og 1989. Andre generasjon het Boeing 747-400, og var i produksjon de neste 20 årene frem til ca. 2009. Denne modellen var også kanskje den mest solgte versjonen.

Boeing 747 i dag

Dagens versjon heter Boeing B747-8, og i passasjerversjon opereres den kun av tre flyselskaper (Lufthansa, Korean Air og Air China). Som de fleste andre ting i livet vokser ingenting inn i himmelen, og Luftens dronning er intet unntak. I dagens miljøtider sees fly med fire motorer med stadig mer negative øyne.

Boeing 747-8 Intercontinental i forgrunnen med Boeing 787-8 Dreamliner lenger bak. Foto: Boeing

I tillegg fikk Boeings markedsanalyser for noen år siden rett i at passasjerer tilsynelatende foretrekker å fly direkte til sine endedestinasjoner i mindre fly som B777 og B787 enn i større fly til store byer med flere flybytter. Dagens lave salgstall av den nyeste passasjerversjonen reflekterer kanskje også disse trendene. Fraktversjonen, derimot, selger relativt bra, og således vil nok produksjonen av Jumbojet fortsette en stund til fremover.

Når ovenstående er sagt er Jumbojet fortsatt godt synlig på flyplasser verden over. Per dags dato er British Airways den største operatøren med flere enn 30 eksemplarer av B747-400. Lufthansa følger tett bak med rett under 30 eksemplarer av B747-400 og B747-8.

Boeing 747-400 i British Airways’ eldre fargeskjema
Airbus sliter også

Airbus merker også de nevnte trendene. Den en gang prestisjetunge Airbus A340 er med sine fire motorer på vei ut av markedet. Den siste tidens reportasjer kan også indikere at Airbus A380s liv nærmer seg slutten. A380 er den eneste flytypen som tar flere passasjerer enn dagens bursdagsbarn. Flyselskaper kansellerer ordre og nye bestillinger har ikke vært mottatt på flere år. Teknologien rundt A380 er allerede 15 år gammel, og flymotorprodusentene kvier seg for å utvikle mer miljøvennlige motorer med mindre Airbus klarer å fylle ordrebøkene ytterligere. Airbus’ tomotors langdistansemodeller A330 og den nyere A350, derimot, fortsetter å selge bra.

Boeing B747 i Norge og Skandinavia

Da flytypen ble lansert gikk det en trend at dette var flytypen som ethvert flyselskap med respekt for seg selv «måtte» ha. Med sine flygninger mellom Skandinavia og Nord-Amerika over Nordpolen hadde SAS allerede utviklet et rykte som en pioner innen den globale luftfarten. Mellom 1971 og 1987 opererte det skandinaviske konsortiet opptil fem eksemplarer av versjonen B747-200B ifølge Teknisk Ukeblad.

SAS B747-200B i fargeskjemaet som ble introdusert på 1980-tallet

På den tiden var det mye glamour knyttet både til det å reise med fly og å jobbe i bransjen, og hos SAS var det ikke noe unntak. På første klasse helt fremme i kabinen hos ble det ikke spart på noe, og passasjerer kunne nyte delikatesser som hummer, kaviar og champagne i store mengder. Nostalgikere som ønsker å undersøke dette nærmere kan ta seg en tur innom NRKs arkiver på nettet og se på den fire episoder lange krimserien «SK 917 har nettopp landet» fra 1983.

På 1970-tallet begynte SAS å slite økonomisk, men i 1981 tok den da 40 år gamle forretningsmannen og markedsføreren Jan Carlzon SAS med storm som ny administrerende direktør. For å snu tapene til overskudd (hvilket Carlzon oppnådde på rekordtid), argumenterte han at flyflåten måtte rasjonaliseres til færre og kommersielt mer levedyktige flytyper, og her ble luftens dronning rasjonalisert vekk. Lite tyder på at noe skandinavisk flyselskap noen gang vil operere et så stort passasjerfly igjen.

På Gardermoen ser man fraktversjonen nesten daglig i fargene til flere fraktselskaper. Blant disse flyr også fraktversjonen av B747-8 til og fra Oslo. Inntil for noen år siden fløy også Thai Airways B747-400 på ruten mellom Oslo og Bangkok, før man erstattet Jumboen med B777.

B747-8 Brake Test

Dystre fremtidstall satt til side feires uansett dagens 50-åring som en banebryter som i form av sin størrelse dramatisk økte passasjertallene for reiser fra kontinent til kontinent. Luftfart.Media gratulerer så mye!