Del

Sent i høst rapporterte vi at Widerøe planlegger å erstatte dagens Dash 8-flåte med helt nye fly som kan være el-fly eller hybridfly. Dersom alt går etter planen vil et britisk oppstartselskap allerede prøvefly et helt nytt elektrisk fly i 2022 før sertifisering i 2025. Dette meldte Flight Global nylig.

Selskapet heter Faradair og ble grunnlagt i 2014 av Neil Cloughley, som blant annet har bakgrunn fra Richard Bransons Virgin Galactic. Med sitt vingespenn på 15 meter vil flyet kunne ta 18 passasjerer og bare behøve en rullebane på 300 meter for å ta av, ifølge artikkelen. Marsjfart vil kunne komme opp i 370 km/t og marsjhøyde opp til 14 000 for. Videre heter det i artikkelen i FlightGlobal at turboproppen brukes til å generere elektrisitet, som i sin tur driver en «ducted fan» (eller innkapslet vifte om man vil) med skyvekraft. I tillegg bruker man en slags boksvinge som genererer løft på flere flater til både passasjer- og godstransport.

Neil Cloughley, grunnlegger av Faradair. Foto: Faradair

Fleksibelt, kostnadseffektivt og miljøvennlig

I tillegg til miljøvennlighet legges det også vekt på fleksibilitet. Ifølge Cloughley kan flyet konverteres fra passasjerfly til fraktfly ved å bytte ut de 18 setene med tre LD3-containere. Videre forklarer han i artikkelen at en foreløpig prislapp vil ligge på fire millioner dollar og at flyet vil ha en operasjonell kostnad på mindre enn 600 dollar. Ventet lydnivå når flyet tar av regner han med vil ligge på rundt 60 dB.

Hybride og el-fly i Norge

Hvorvidt flyet vil være å se på norske flyplasser og eventuelt for hvilke(t) flyselskap(er) er foreløpig for tidlig å si. Når det er sagt rapporteres det på Avinors hjemmesider at man sammen med partnere jobber for at Norge skal ta en ledende rolle i arbeidet for en mer miljøvennlig luftfart. Ifølge artikkelen er målet at norsk innenrikstrafikk skal være elektrifisert innen 2040 og at Norge skal være det første markedet hvor elektriske fly tar en godt synlig markedsandel. Dette prosjektet støttes av regjeringen, SAS, Widerøe, Norges Luftsportforbund og klimastiftelsen ZERO.

Norge spesielt godt egnet

Videre heter det i artikkelen at flyprodusentene vurderer Norge som godt egnet for elektrifisering av luftfart på grunn av sitt nettverk av 44 lufthavner, politisk vilje og fornybare kraftproduksjon.

Luftfart.Media følger utviklingen.