Del

Luftambulansen er lanseringskunde for en ny utgave av helikopteret Airbus H145 beregnet på akuttmedisin. Det er Stiftelsen Norsk Luftambulanse som anskaffer helikopteret, som skal brukes til forsknings- og utviklingsformål.

Det forteller en pressemelding fra Airbus Helicopters.

Nyheten om den nye helikopterversjonen ble første gang presentert på Heli-Expo i USA, verdens største messe i sitt slag. H145 er et bestselgende, lettvekts tomotors helikopter. Den nye versjonen har en innovativ fembladet rotor, noe som øker nyttelasten med 150 kg samtidig.

Mer løft for pengene
Den nye rotoren gir en betydelig økning i ytelsen, med en maksimal startvekt på 3.800 kg og en nyttelast som nå tilsvarer helikopterets tomme vekt. Den nye lagerløse hovedrotordesignen vil også lette vedlikeholdsoperasjoner og bedre komforten for pasienter, medisinsk personale og mannskap, mens den reduserte rotordiameteren vil tillate H145 å operere i trangere områder

Norsk Luftambulanse opererer fra før av blant annet syv H(EC)135 (bildet), og åtte H145. Det er sistnevnte type som nå leveres i ny og forbedret versjon. Foto: NLA/Wiki commons

Luftambulansen opererer for tiden syv Airbus H135 og åtte H145 fra 12 baser i hele Norge samt fire H135 i Danmark. Det nye helikopteret vil bli levert medio 2020.

Fikk du med deg denne? Ambulansehelikopteret ble laserblendet – stilte seg over pipa på huset

Bedre komfort, økt anvendelighet
– Vi glemmer aldri at vi først og fremst er her for pasienten. Den nye H145 gir en roligere tur og er en ideell plattform for å utvikle nye og avanserte medisinske, rednings-tekniske og flyoperasjonelle muligheter slik at vi kan redde livene til enda flere pasienter som er i medisinske nødsituasjoner påpeker generalsekretær Hans Morten Lossius i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

– Vi setter stor pris på at Stiftelsen Norsk Luftambulanse fortsatt har tillit til flyet vårt, og er sikker på at deres fokus på forskning og utvikling gjør dem til en ideell kunde for å maksimere fordelene for de nye mulighetene H145s åpner for, sier Thomas Hein, leder for Airbus Helicopters i Vest-Europa.