Del
Foto: Wiki commons Montering: Luftfart.Media

Da musiker Dave Carrol fikk ødelagt sin Taylor-gitar til 3 500 dollar under omlasting av bagasje, krevde han kompensasjon av United Airlines. Det fikk han ikke. Da slo han tilbake.

Som profesjonell musiker er Carrol avhengig av verktøyene sine, i dette tilfellet instrumenter. Særlig gitarer. Da han fikk høre at bagasjestuere ved Chicago O´Hare hadde blitt observert mens de kastet gitarer rundt ute på oppstillingsplassen, og senere plukket opp sin egen, ødelagte gitar, krevde han erstatning fra flyselskapet.

Som å snakke til veggen
Selv om det garantert var folk innad i selskapet som heiet på passasjeren, blånektet United. Igjen og igjen. Det var dumt, for etter ni måneders ufruktbare forsøk på rettmessig erstatning, var Carrols respons å lage sangen United breaks guitars.

Sangen ble postet på Youtube 6. juli 2009. Første dag fikk den 150 000 visninger. I dag har den nesten 19 milloner visninger og 143 000 likes.

Uante konsekvenser
Videoen avstedkom mye mediedekning som snart skulle vise at Uniteds uthalingstaktikk og gjerrighet var verst tenkelige fremgangsmåte. En rekke rapporter viste at United Airline-aksjen falt med 10 prosent innen fire uker etter at videoen var publisert. Det tilsvarer en aksjeverdi på omtrent 180 millioner dollar. Dermed ble kostnaden for flyselskapet atskillig høyere enn de 3 000 dollars de til slutt måtte tilby Carrol i erstatning for gitaren.

Her ser du videoen:

Kilder: ABC News, Wikipedia, USA Today